Zaujímavosti

Niekoľko faktov o sladkosti M&M’s

Nie som síce food bloger, ale M&M je sladkosť, ktorá nemá konkurenciu a preto som sa rozhodol napísať menší netradičný článok. Určite to poznáte Červeného a Žltého na obaloch čokoládových cukríkov s rôznou farbou, vedeli ste o nich aj tieto fakty ?

Čo znamená M&M ?

Názov tejto sladkosti je až príliš jednoduchý. Dve M a medzi nimi znak &(and), po slovensky a. Čo táto značka znamená ? M&M čokoládové cukríky predstavujú iniciály svojich dvoch amerických vynálezcov Forresta Marsa a Bruca Murrieho. Forrest je v skutočnosti syn Franca Marsa, zakladateľa spoločnosti zodpovednej za výrobu Milky Way, Snickers a samozrejme Mars.


Hnedé a Žlté

M&M na Slovensku môžeme nájsť v dvoch verziách. Hnedé, v ktorých nájdeme čokoládové bonbóny rôznej farby, alebo žlté v rozdielnych veľkostiach a po zakúsnuti v nich môžeme nájsť arašid. Čokoládové a arašidové bonbóny môžeme nájsť v červenej, žltej, oranžovej, zelenej, hnedej a modrej farbe.  Na slovenskú sú v 45g, 90g, 150g baleniach. V Amerike, ale aj v iných krajinách sú bežne dostupné 1 kg balenia. Takéto balenia sú taktiež dostupné v duty-free obchodoch na európskych letoviskách.

wr_10_mms_pn-45g_3d wr_10_mms_choco-45g_3d

Každá chutí inak

Možno ste si všimli, že každá farba bonbónu chutí inak. Podľa Wikipédie by mala mať chuť červená mliečnej čokolády, žltá – arašid, modrá – mandľa, zelená – tmavá čokoláda s mentolom, oranžová vraj praclík a hnedá tmavá čokoláda.

Boli vytvorené pre vojakov

2012-10-26-1942mmswarposterarmy1M&M´s vznikli v roku 1941. Boli vytvorené pre vojakov, tak aby sa neroztopili. M & M sa teda stali neuveriteľne populárne medzi vojakmi, kvôli schopnosti udržať ich kvalitu aj cez rozmanité teploty na dlhých cestách. Potom, keď vojna skončila v roku 1945, M&M boli sprístupnené verejnosti.

V každej krajine iná chuť

Toto bohužiaľ nie je overený fakt, je to moje zistenie. Po tom čo som chutnal americké, anglické, poľské, rakúske zistil som, že ide o rozdiel. Zatiaľ čo slovenské, ktoré sú vyrábané v Poľsku sú úžasne, tie rakúske mi vôbec nechutili, ako by boli úplne iné. Americké, boli taktiež skvelé. Medzi poľskými a M&M kupovanými z Rakúska bolo vidno rozdiel v zložení. Medzi poľskými a anglickými som nenašiel žiadny rozdiel.

mmky
Áno, milujem M&M’s

M&M´s sa konzumovali aj vo vesmíre

mms-spaceM&M´sú slávne po celom svete a nielen v ňom svedčí aj to, že sa od roku 1982 stali neoddeliteľnou súčasťou výbavy každej raketovej misie do vesmíru. Okrem toho boli o dva roky neskôr vyhlásené ako oficiálna desiatová a olovrantová dobrota olympijských hier v Los Angeles.

Niekoľko druhov v Amerike

pumpkin-spice-mmsBohužiaľ iba v Amerike môžeme nájsť veľké množstvo rôznych chuti. Za spomenutie stojí napr. biela čokoláda, kokos, škorica, mocha, malina, jahoda a Late.

 

 

Ďalšie fakty

  1. Továreň v New Jersey vyrába 2 milióny M&M’s každých osem hodín
  2. Bola vytvorená krava z 67,000 M&M’s na 50. výročie od vzniku
  3. Červené M&M´s boli od roku 1970 na niekoľko rokov zakázané pre podozrenie z farbiva spôsobujúceho rakovinu

O mne

Michael Šubák

Na blogu píšem už od roku 2012. Píšem o IT, Androide, VR, Xboxe, PC návodoch a pod. Taktiež píšem od roku 2014 o VR vo web magazíne o virtuálnej realite. Tvorím web stránky, e-shopy, riešenia na mieru, či úpravy stránok a pod. Som WordPress freelancer. Venujem sa aj tvorbe vlastných Android aplikácií. Vytvoril som aplikácie Diktáty, či aplikácie Letecké Testy.

Moje služby

WordPress developer, Web developer, Práca s WordPress, programovanie, tvorba web stránok, preklady, úpravy

Odber noviniek

Reklama


Ocenenia


Čo odporúčam a používam

Značka a séria smartfónu
Používam a odporúčam Galaxy Fold sériu

Webhosting
Websupport logo

Operačný systém
Som fanúšikom OS Android
Serial
Family Guy je najlepší animovaný serial

VR Headset
Oculus Rift je pre mňa najlepší VR headset